N Engl J Med: 200 χρόνια ζωής
Η ιστορία της ιατρικής επιστήμης μέσα από τις σελίδες του περιοδικού

Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έκδοση του New England Journal of Medicine, του περιοδικού που διατηρεί την υψηλότερη απήχηση στον ιατρικό κόσμο. Τον Ιαννουάριο του 1812 εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του περιοδικού New England Journal of Medicine and Surgery, and the Collateral Branches of Science από τον διακεκριμένο χειρουργό της Βοστώνης  John Collins Warren, τον συνεργάτη του James Jackson, συνιδρυτή του Massachusetts General Hospital και μιας μικρής ομάδας δαικεκριμένων συναδέλφων τους στην περιοχή της Βοστώνης.

Τόσο το όνομα όσο και η εμφάνιση του περιοδικού άλλαξαν έως το 1928, οπότε περιήλθε στη σημερινή του μορφή. Το New England Journal of Medicine είχε περάσει στην ιδιοκτησία της Massachusetts Medical Society εφτά χρόνια ενωρίτερα. Η ιστορία του περιοδικού αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, καθώς και την γενικότερη ιστορική εξέλιξη τα τελευταία διακόσια χρόνια. Στις σελίδες του βρίσκουμε μαρτυρίες για πολλές από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της ιατρικής. Ανάμεσα σε αυτές η τυχαία παρατήρηση του Wilhelm Roentgen (1895), ο οποίος πειραματιζόμενος ανακάλυψε τις ακτίνες, στις οποίες δόθηκε το όνομα του και οι οποίες επιτάχυναν αλματαωδώς την εξέλιξη της ιατρικής, η πρώτη κλινική περιγραφή περιπτώσεως στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας (1923), η περιγραφή της πρώτης συσκευής μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (1927), , του πρώτου (εξωτερικού) απινιδωτή (1952), η ανάδειξη της σημασίας της αναστολής του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης στην ρύθμιση της υπερτάσεως (1978) και την πρώτη εμφύτευση μόνιμης μηχανικής καρδιάς (1982).

Αναλυτική παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της ιατρικής και πλούσιο, ιδαίτερα ενδιαφέρον επετειακό αφιέρωμα του περιοδικού μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο: http://nejm200.nejm.org/